Blog Image

Hæld nye tanker på tanken 2015

Egmont Højskolen uge 31 - 2015

Denne blog har jeg tænkt som dagbogs noter fra højskole sommer kursus 27.juli - 2.august 2015.
Samarbejdet med PTU. "En plads i solen". Formålet er at give andre inspiration og dele mine egne oplevelser og minder. Det er mit 6.højskoleophold, men det bliver sikkert ikke det sidste.
Hvis du vil skrive om dine oplevelser på højskolen opretter jeg gerne en ny kategori med dit fag. Send gerne info til min mailadresse, så opretter jeg dit indlæg. Adgang til mit foto album 2010-2016.
 

28.juli 2015

Dagbog Posted on man, juli 27, 2015 23:56

Tirsdag, vejrudsigt kølig dansk sommer med sol, regn, blæst og skyer ( dumme lavtryk). 17-19 C, 75%, 995 hPa. To tre meter vin i sekundet fra forskellige retninger.

Morgenmad kl 8-9. Morgensamling, kl. 9.30. sang 438: “hvad er det, min Marie” til Marie Toft, Grundtvigs 2 hustru. Ole Lauth, hvis vi ikke synger højt nok, tager vi sangen et par gange i ugen. Til hallen hvor vi cirkulerede rundt mellem hinanden, hilste på personer med samme skjorte, bluse som vi havde. Bagefter formede vi Danmarks kortet.

Formiddagens foredrag/ input var med Steen Møller i Bee rummet. Der blev lidt trangt med 140 tilhørere, men det gik med åbne døre og ekstra stole. Steen Møller er iværksætter, selvbygger, rådgiver og projektmager. Om gældfrit byggeri, ingen affald, lavt energi ressource forbrug. Brug af naturlige materialer såsom halm, muslingeskaller. På tavlen konstruerede han et hus fra grunden med isolering af skaller i bunden, halmvægge indkablet i ler, ingen brandfare, selv om det blev forsøgt at sætte ild til. Fleks ovn til opvarmning (6-700 C) gulvvarme med naturlige røggas, der kunne genanvendes i naturens kredsløb. Rensningsanlæg på taget med dyrkning af grøntsager og buske. Ikke pil, “det busker sig for meget” efter hans erfaring, var svaret til mit spørgsmål i pausen.
Efter pausen billeder fra forskellige huse, som Steen M. havde hjulpet med byggeri. Friland som han havde taget initiativ til at støbe. I starten var de 25 voksne og 2 børn i projektet. Nu omkring de 100 mennesker (12 fra andre lande) og 30 børn. Dannet fond med formål at købe jord, så det stadig kunne være overkommeligt for unge at starte også. Det biologiske først og fremmest og samarbejde herom.
Om drivkraften, økonomi, arbejde og rationalitet. For megen koncentration om specielle ting. Skal vi på månen eller? Flere og flere bliver skubbet til side.
Vi er i færd med at ødelægge naturen, så den rammer også os selv. Bekymring for teflon i isbjørne, men hvad med os selv? Det er der ingen, der taler om.
Steen Møller udtrykte det: “udforsk livet og bliv kulturskaber”. “Kom ud over dit ego, og gør noget for andre”,
Om tv, smartphone, pc og iPad: Pas på, hvile info du putter i hovedet. Styr selv dit info, hold fast i livsglæden og lad ikke frugten tage over. Sluk tlf og iPad. Ud over det forstyrrende og strålings fare forbundet med disse.
Bemærk: alle hjælpemidler kan gå over gevind. Mere ro på! Bring os selv i spil som mennesker. Ressource forbrug nedsæt fra normalt til 10-20%. Kan lykkes. Freds perspektiv kan efterspørgsel af ressourcer nedsætte krigsaktiviteter. Danmark kan foregå med et godt eksempel, hvis vi kan hvile på vor egne ressourcer og fortælle interesserede om projektet til hele verden. Ikke en drøm men virkelighed. Sidste udkald før det bliver for sent. Tak til Steen Møller for et medrivende foredrag, der holdt de fleste fast på stolen.
Frokost fra kl 12.30, herefter til diverse fag.
Naturholdet afsted kl 14 til Borum Eshøj, nord for Århus. Kørsel 45 km. Vi kørte i 6 biler ikke nødvendigvis i kolonnekørsel, da vi alle har gps. Destinationen drillede alligevel, så en del kom ikke helt frem til gravhøjen. Hans forklarede i regnens stride og strømme om stenalderen 13.000 til 2.000 år før vor tidsregning. Vi fik udleveret sedler om de historiske forskellige aldre, såsom bronzealder 2.000 til 500 f.v.t,jernalder, 500 f.v.t til 400 e.v.t, vikingetid 400 e.f.t. Til 1.050 og middelalder 1.500 til 1800, vi skal beskæftige os med på kurset.
Focus på rigdom og gravhøjene er et bevis på stor rigdom, så mange ressourcer der skulle bruges hertil bl. a. muldjord med græs. Det var et stort areal jord , der skulle til.
Efter en god times tid stilnede regnen af og vi kunne få kaffe og kage inden vi drog mod højskolen igen. Landene kl. 17.15 hjemme, nu i regn igen.
Middag kl. 18.15: menu: bagt laks glaseret/ m havtorn/æble. Hertil crudite salat af fennikel og dild samt kørvel. Nye kartofler og salt bagte selleri. Senneps urt dressing. Fra køkkenet fik jeg menuerne for alle ugens dage, som jeg udlægger, tidligst 1 time før maden. Redaktøren røber ingen af hemmelighederne. Efter kl 19 til konkurrencer i hallen med diverse spil og motionsrum. Svømmehallen var åben til kl. 21. Det sidste ville jeg igen prøve af.
En del ville gerne afprøve svømmefaciliteterne med varmtvandsbassin, alm bassin, rutchebane, ansigts massage mm, sauna og dampbad. Der var instruktion i vandgymnastik. Jeg fik 3 rutchebane ture. Fantastisk jeg kunne fint komme op ad karret uden sejl som for et år siden var nødvendigt. Kan det passe, jeg er blevet helbredsmæssig bedre? Jeg sluttede. Også af med en ansigtsmaske. Af med svømmebåndet og afleveret på rette sted. Til spisesalen, hvor vi fik kaffe. Lige pludselig stod Bettina der. Kunne ikke genkende hende. Havde været i kemokur, for kræft i november og er helt frisk nu. Dejligt. Også Kasper gik rundt og hilste. Rart selv om de egentlig havde fri, men engagement er så stort hos dem, at de sikkert ikke kan lade være.
kl. 22 ost og rødvin, hvorefter sengetid kl 23 for de fleste. I morgen vil jeg gå til kontoret for at lægge dagbogen og face book siden på infotavler.



27.juli 2015

Dagbog Posted on man, juli 27, 2015 00:00

smiley
Mandag, mest skyet vejr og først kun lidt regn hist og her, men i løbet af eftermiddagen og aftenen regn eller byger fra sydvest. Temperatur op mellem 15 og 18 grader, og svag til frisk vind, mest fra syd og sydøst, 75%, 1.005 hPa
Klar til afrejsedagen mod Jylland ved middagstid, uha lidt køligt. Mit aircondition anlæg i min ellers trofaste invalidebil (Renault Master 2008) er gået i stykker og vi har udsat den kostbare reparation. Der var åbenbart kommet et stenslag. Øv. Held i uheld, da vi sikkert i stedet for skal have tændt for varmen i bilen.

Afsted kl.12.45, destination kl 15.50, da vi holdt ind ved kildeskov, en tissepause samt lidt vand at drikke og banan. Det regnede undervejs, men ok trafik. På højskolen blev vi taget imod og fik nøgler af Jytte Mikkelsen. Vi fik beige nr 77. Som et kuriosum var det kun 2 værelser fra vor indkvartering i forhold til sidste år. Efter kaffe og kage til værelset, hentede bilen og læsset af.
Snakkede lige med en del, vi kendte fra tidligere, Thomas, Karen Marie, Anders, Gunnar, Leif og Hanne. Slappede af på værelset til aftensmad

Menuseddel for ugen får jeg senere, hvorfor de nøjagtige menuer vil fremgå. Her er dog et kig på menusedlen: Svinemørbrad med mandler, soya og honning, appelsinsovs, ovnristede kartofler, cæsarsalat, blandet salater, hjemmebagt brød. Vi fik maden serveret på bordene, næsten umuligt at hente den selv på centralbordet, men her kunne man få ekstra. Ole Lauth bød os velkommen. Hvis vi manglede noget skulle vi sige til Jørgen pedel eller Inger hjemmehjælp. Om det var om vi manglede et toiletbræt, som tidligere elev evt. havde taget med hjem eller seng at sove i?
Flaget (det gamle) bliver taget ned kl. 19.45, hvorefter vi mødes i spisesalen kl. 20 til kaffe og undervisning (samling) obligatorisk ellers kommer Bertel Haarder, kulturministeren efter os. Elise blev lidt og spiste mere salat. Jeg på værelset en halv times tid.

Kl. 20 samledes vi igen til kaffe og frugt. Hilste lige på Kasper på gæstevisit. Manglede uge 26. Ole Lauth fortalte om højskolen i historisk perspektiv. Vi sang 321 fra højskolesangbogen, du danske sommer jeg elsker dig, Thøger Larsen. Anders musiklærer spillede klaver til.
Om uge 31 og slogan “en plads i stolen” ?! I morgen foredrag i Bee rummet om formiddagen.
Hans kl. 20.50 i rød rum, hvor vi var forsamlet til briefing. Først en generel præsentation, dernæst dagsplaner for ugens program. 28.7: Borum Eshøj, stenalder og kæmpehøje. 29.7: Rodstenseje, nutid og proprietær ejd. 30.7: Jelling, vikingetiden med fokus på rigdom. 31.7: Guldkysten, ny ide, tag selv stilling. Hold deles i 2. Skådebakken og Jelshøj. 1.8: Gersdorffslund, fæstebønder og stavnsbønder. I alt km 300. Logistikken blev til 5 biler til turene. I min bil plads til Leif, Finn og Ebbe. Vi sluttede kl. 21.20 lige til tiden og mødtes igen i spisesalen. Sang “den hånd vi rækker” (Egmont højskolens jubilæumsdag 40 år den 2. nov. 1996). Herefter sang 314 “Danmark nu blunder den lyse nat”. Ole Lauth sluttede med at sige “nu er der ikke mere at forrette, for nu er vi trætte”. Slut kl. 21.50 med ost, brød og rødvin. Deltagerne sivede langsomt til sengs. Glæder os til i morgen. Nogle vil bade tidligt. Kl. 6.30, for de friske.