Onsdag, solen om formiddagen?, 17-19C, 7 m/s (sv). Efter morgenmad, briefing kl 9.30.
Sang: 329 “hvergang en sommer kommer bragende” 7.vers af Mogens Jermin Nissen, Piet Hein. Herefter causeri fra Ole Lauth om en historie fra Århus kommune med 74 børn og artikel ” ny handleplan skal passe prisen for undervisning til udsatte unge” Er Egmont højskole det dyreste tilbud? Nej, vel næppe. For STU ophold, netto 1.260 / uge er det på årsbasis 52.920 kr. Ikke dyrt. Århus kommune sparer for 10 næsten 2, 5 mio. En samtale med rådmand Thomas Medom bliver nødvendig for at få rettet fejl og misforståelser. Læs i “Den Lille Grønne” juni 2015 “Sommerhilsen fra skaldepanden” bl. a. med ordene til Social-rådmanden:

Efter fødselsdag sang til Gunnar begav vi os alle til hallen, hvor vi fik foredrag med Gitte Solgaard. Befri mit liv.
Det er i situationen meget svært at skrive om, men et par enkelte ord er på sin plads. Jeg har omformuleret mit indlæg et par gange, sad ligesom på nåle undervejs og havde kuldegysninger. Hun opfordrede os at turde stille de vanskelige spørgsmål, deltage aktivt og tage ansvar for eget liv samt hjælpe andre. Slippe angsten og vær taknemmelig for livet “livet er en gave”. Efter et par medrivende timer fik Gitte virkelig skabt resonans.
Frokost kl. 12.30 og fag kl 14. Naturfag med rigdom skal til en nærliggende proprietærgård Rodstenseje ved Odder.
Vi nåede frem til godser igennem en flot alle og smedejernslåge, der automatisk åbnede sig for os. Ikke normalt åben for offentligheden, men Hans havde lavet en aftale. Parkerede på de toppet brosten. Vanskelig at køre med kørestole og crosser.

Her var tårnuret begyndt at slå kl. 14.30 og Hans begyndte sin forberedte tale om godset og historien bag. Desværre ingen noter, da der kom en heftig byge. På med regntøj og paraplyer. Men her er et par fact. Efter tabet af Skåne i 1660 overtog rigets drost Gersdorff bl. a. Åkær med Hovedstrup. Gersdorff fik dette fra kronen som erstatning for afgivet gods i Skåne. Datteren overtog jord og ejendomme, giftede sig med Rodsteen, heraf det nuværende navn på godset. Rodsteenseje blev ombygget med ny hovedbygning i 1681. Årstallet kunne ses på muren. Flotte bygninger med tårn, flag og tårnur med hørbare slag for hvert kvarter. Alle gode tegn på rigdom og magt som vort tema på faget eftersøger. Gården ligger i udkanten af Odder by og godset er på 271,2 hektar. Ejer siden 2011: Johan Koed Jørgensen. Vi indtog kaffen i en nærliggende lade, hvor der var åben til. Nu kunne vi komme i læ for vind og blæst. Godsejeren kom desværre ikke, idet han var til bygemøde. Vi kørte tilbage til højskolen kl 16, nogle blev dog lidt længere og kiggede sig omkring. Der var en rigtig flot park til den anden side af hovedbygningen.

Middag menu: hvidvinsbraiseret kalvebryst, dild sauce med hvide asparges, nye kartofler, rabarberkompot, glaserede gulerødder, blandet salater, hjemmebagt brød.
Bål ved stranden kl 20, hvor vi samledes til sange “den alternative sangbog” lå på stolene. Der var guitar og tromme som musik til. Der blev sunget over 20 lidt mere moderne sange end højskolesangbogens.Vi fik kaffe eller te og der kunne købes øvrige drikkevarer.
Til spisesalen kl 22, hvor der blev sluttet af med rødvin og ost. Tidlig til sengs for i morgen er det heldags arrangementer med fag. Naturholdet skal til Jelling, hvor vi skal høre og se mere om rigdom og magt i vikingetiden.
Tak for en god dag på højskolen.
smiley